duminică, 26 iunie 2011

Lucrari de dizertatie - Acreditivul Documentar

Acreditivul Documentar,  reprezintă un angajament prin care o bancă emitentă sau ordonatoare acţionânad la cererea şi în conformitate cu instrucţiunile clientului sau (ordonatorul acreditivului, cumpărătorul) se obligă sa efectueze o plată către o persoană (beneficiarul acreditivului, vânzatorul) sau să plătească sau să accepte ca urmare a ordinului dat de beneficiarul acreditivului, cambii care au fost trase de acesta.


Părţile implicate în derularea unui acreditiv documentar( AD), sunt:

1. Odonatorul acreditivului documentar în relaţia contractuală este imporatatorul, beneficiarul unei prestaţii sau serviciu, el este cel care initiază  relaţia de acreditiv documentar prin instrucţiunile pe care le dă băncii sale de a plăti exportatorul. Aceste instrucţiuni sunt cuprinse în ordinul de deschidere a AD unde se precizează toate condiţiile şi documentele pe baza cărora banca să efectueze plata.

2. Beneficiarul AD, care în relaţia contractuală este exportatorul, prestatorul de servicii. El este cel în favoarea căruia banca importatorului sa angajat la plată şi care îndeplinind condiţiile de termene şi documente cuprinse în textul acreditivului, încasează bani.

3.Banca emitentă, este banca care la solicitarea importatorului, (ordonatorul acreditivului) pe baza documentelor îşi asumă în scris angajamentul de plată în anumite condiţii de termene şi documente în favoarea exportatorului, beneficiarului AD.
4. Banca exportatorului este banca corespondentă băncii emitente, situată de regulă în ţara exportatorului prin care, ca emitentă transmite textul AD spre a fi comunicat beneficiarului AD.
Efectuarea unor plăţi prin O.P. se caracterizează prin următoarele:
a)  Relaţia de plată este declansata ca urmare a existenţei unei datorii  sau a asumării unei obligaţii ce urmează să se stingă odata cu onorarea O.P.
b)                        Operatiunea este pornită la iniţiativa ordonatorului. El stabileşte regulile conform cărora operaţiunea urmează să se deruleze.
c) Revocabilitatea este o trăsătură fundamentală a O.P. adică ordonatorul îşi poate retrage sau modifica instrucţiunile de plată date băncii. Revocarea  O.P., nu atrage după sine nici un fel de consecinţe, drepturi sau obligaţii pentru părtile implicate.
d)                        În cazul O.P. este absolut necesar provizionul bancar. Aceasta presupune obligaţia ordonatorului  ca odată cu emiterea O.P.  să creeze băncii ţi sursa de fonduri necesare plăţii, fie prin depunerea ei, fie prin credit acordat de bancă în acelaţi scop.

Partile implicate in derularea O.P.
1. Ordonatorul  cel care plateste stabilind conditiile efectuarii platii, constitue provizionul bancar si poate revoca in orice moment plata pana la daata efectuarii ei
2. Beneficiarul care in favoarea caruia se face plata iar pana in momentul incasarii nu are certitudinea efectuarii acestuia
3. Băncile care intervin în derularea operaţiunii cu rol de simple prestatoare de servicii denumite Bancă Ordonatoare cea la care ordonatorul dă dispoziţie privind efectuarea plăţii  şi Banca Plătitoare cea la care se achită suma beneficiarului.
Derualrea operatiunii presupune existenta unui document tipizat pus la dispoziţia  clienţilor de către bănci.
Elementele necesare ale unui ordin de plată:
1. Numele, adresa, nr de cont al ordonatorului
2. Numele, adresa, nr de cont al beneficiarului
3. Denumirea şi adresa băncii ordonatoare
4. Data emiterii O.P.
5. Suma în cifre si in litere
6. Motivul plăţii
7. Semnaturile autorizate

Un comentariu:

  1. foarte bine definite acele parti, m-a facut si pe mine sa inteleg mai bine, pe voi nu? :)

    RăspundețiȘtergere