duminică, 26 iunie 2011

Lucrari de dizertatie - Scrisoarea de garanţie bancară

Reprezintă un înscris pe care o bancă denumită garant se angajează în mod irevocabil ca în cazul în care o anumită persoană (fizică sau juridică),în speţă debitorul principal nu va plati la un anumit termen o anumită sumă determinată şi indicată expres în scrisoare, să plătească ea însăîi suma neachitată în favoarea beneficiarului de drept.Prin scrisoarea de garantie bancară, băncile nu garantează fapte ci preia întotdeauna obligaţia de plată pentru situaţia în care cel  garantat nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală.


Luând în considerare drept criteriu de clasificare angajamentul băncii garante scrisorile de garanţie bancară pot fi :
a) Simple – când banca garantă cere beneficiarului să urmarească mai întâi pe debitorul principal şi doar dacă acesta nu poate să achite suma, să plătească ea.
b)                        Solidare – caz în care beneficiarul poate cere executarea plăţii de către bancă fără ca în prealabil să urmarească pe debitorul principal garantat şi fără ca banca garantă să se poate opune.
Având în vedere obiectul garantat  scrisorile de garanţie bancară pot acoperi urmatoarele situaţii:
1. Se garantează ca până la data stabilită, un plătitor (importatorul) va deschide un acreditiv documentar în favoarea unui furnizor (exportator).
2. O bancă se angajează sa plătească documentele primite la plată prin Incasso documentar.
3. O bancă garantează executarea de către furnizor a unui contract în bune condiţiuni.
4. Se garantează cumparatorului străin, restituirea avansului acordat furnizorului dacă acesta nu livrează mărfurile din culpa lui.
5. În privinţa participarii la licitaţiile internationale se reglementează ca firma la care şi-a adjudecat contractul îl va şi finaliza.

Un comentariu: